Arthur Rosenbergs essä Fascismen som massrörelse från 1934 är en analys av förhållandena i Tyskland och Italien i en tid då fascismen såg ut att bryta fram som en naturkatastrof, som en jordbävning, som en elementär kraft, som springer fram ur människornas hjärtan och inte tål något motstånd .
Men fascismens framväxt är inget mysterium, menar Rosenberg. Tvärtom går den att förstå som en motreaktion mot arbetarrörelsens växande inflytande. Fascismen är ingenting annat än en borgerlig kontrarevolution förklädd i folklighet.
Rosenberg ger nya infallsvinklar på fascismen som ideologi och rörelse. Förordet av historikern Håkan Blomqvist placerar boken mitt i vår samtid, där högerextremismens uppsving i flera europeiska länder på nytt framstår som ett oförklarligt fenomen.
Boken är försedd med ett nyskrivet register över de paramilitära, högerextrema grupper som med mord och terror banade väg för nazismen under 1920-talet.
Arthur Rosenberg föddes 1889 i en judisk medelklassfamilj i Berlin och var historiker vid stadens universitet. Han tjänstgjorde i första världskriget, blev kommunist och närmade sig sedan socialdemokratin. När Hitler kom till makten förlorade han sin tjänst och emigrerade. Han avled i New York 1943.
Håkan Blomqvist (f. 1951) är fil dr i historia vid Södertörns högskola. Han är specialiserad på rasism, antisemitism, socialism och arbetarrörelsen.