Sällan ges möjlighet till så pass stora undersökningar i de medeltida stadskärnorna som i Åkroken. Sådana tillfällen ger inte bara nya och tidigare okända fynd, vi får också möjlighet att berätta om de stora dragen i städernas framväxt och utveckling. I Åkroken fick vi även den unika möjligheten att lyfta på locket till tiden alldeles innan Nyköping fanns till. Det händer inte så ofta och därför belyser flera av artiklarna i den här boken det temat på olika sätt.
När städer växte fram på våra breddgrader hade den typen av livsmiljöer existerat under lång tid på andra platser. Det kan tyckas självklart att man hämtade influenser och kunskap till stadsbyggandet från andra länder och kulturer, men hur såg egentligen kontaktnäten ut? Och vilka bebodde det äldsta Nyköping?
Spåren under jord är en del av mänsklighetens gemensamma historia. De kan berätta om försvunna samhällen befolkade av människor som levde här före oss. För att kunna beskriva den historien på ett trovärdigt vis måste spåren och delarna bearbetas och sättas in i en eller flera berättelser. Några av dem får du ta del av här.
Ur bokens förord.
Ett aros blir en köping... är ett resultat av de arkeologiska undersökningarna i Åkroken som utfördes av Sörmlands museum i samverkan med RAÄ UV åren 2010-2011. I de åtta fristående artiklarna ger arkeologer
och en runolog exempel på några av de resultat som kommit fram under projektet.