Ett 50-tal personer berättar om sitt engagemang, hur de alla grep in med tid och pengar, kunskaper och egna erfarenheter där samhället i övrigt inte hann med. De finns, och fanns, runt om i landet, inom en mängd olika områden, i föreningar eller bara som privatpersoner.
I boken berättar de med egna ord om sina upplevelser. Därmed kompletterar de officiell statistik och tidningsrubriker och bidrar till en bredare bild av den här unika tiden i vår historia.
Unikt i vår historia är däremot inte frivilliga insatser i migrationen. Ända fram till 1941, då Statens flyktingnämnd bildades, fick människor som tagit sin tillflykt till vårt land förlita sig på medmänniskor, släktingar och bekanta, föreningar eller intresseorganisationer, där Röda Korset intog en särställning. Det berättar forskarna Jesper Johansson och Malin Thor Tureby i bokens slutkapitel.
I boken konstaterar Ellinor, en av de medverkande: »Det finns ett otroligt behov av att få hjälpa till och det kan föra oss samman. Men det kan också dela oss om det inte tas tillvara.«