Formgivare: Pauline Altmann
Översättare: Joachim Retzlaff
ISBN: 9789187891854
Utgiven: 2018-11-12
Format: Inbunden
Språk: Svenska
Genre: Vilda djur
Ett porträtt av den gåtfulla vandraren
Vargen är tillbaka och med den en urgammal vacklan mellan fruktan och fascination. Petra Ahne följer den bärnstensögda vandrarens kultur- och naturhistoriska spår från Rödluvan till varulven och undersöker den ambivalenta relationen till dess domesticerade släkting, hunden, och den varelse som antingen dyrkar det vilda djuret eller fortfarande traktar efter dess liv: människan.
I sitt kloka och känsliga porträtt följer Petra Ahne de natur- och kulturhistoriska spåren efter det bärnstensögda flockdjuret, strövar genom motivhistorien från Rödluvan till Varulven, studerar det ambivalenta förhållandet till vargens domesticerade släkting, hunden, och söker efter vargspår i dagens Lausitz, en skog i gränstrakterna mellan Tyskland och Polen, där människa och varg lever sida vid sida. Än så länge. För frågan om vargens vara eller icke vara handlar i grund och botten om hur mycket natur och vildhet människan är beredd att acceptera.
PRESSRÖSTER
»Petra Ahne har skrivit en lärorik, klok, ja också sinnlig bok, med Falk Nordmanns fantastiska teckningar och vargporträtt i färg. Med Vargar har Naturläror fått ännu ett smycke.« Katja Oskamp, MDR
»När fler och fler övergår till att konsumera litteraturen i sina mobiler och på paddor blir man lycklig av en bok som producerats för att konsumeras just såsom tryckt bok. Fjärilar kan inte konsumeras på språng i hörlurarna eller snabbt blippas fram på en skärm. Det finns något kaxigt i projektet Naturläror, i att göra små, vackra böcker med ett filosofiskt och kulturellt angreppssätt på olika sidor av naturen.« Cecilia Bergman, Dagens bok
Naturläror är en serie böcker som berättar om naturen, om djur och växter, om svampar och människor, om landskap, stenar och himlakroppar, om det besjälade och det obesjälade, om främmande och förtrogen natur. Seriens namn är också dess program: här bedrivs inte ren vetenskap, utan ett lidelsefullt utforskande av naturen: kunnigt, åskådligt och medvetet om att det framför allt är en berättelse om människan och en blick på naturen som inkluderar också henne. Varje bok i serien formulerar sin egen lära om naturen, och det i en påkostad och vacker form, rikligt illustrerad i fyrfärgstryck, trådbindning, med frontespis och färgsnitt. På så vis firar Naturläror inte minst den levande bokkulturens oefterhärmliga rikedom av möjligheter. Serien redigeras av den tyska författaren Judith Schalansky och under 2018 utkommer fyra titlar på svenska.
Tidigare titlar i serien:
01 Cord Riechelmann, Kråkor
02 Andrea Grill, Fjärilar
03 Holger Teschke, Sill
04 Petra Ahne, Vargar
05 Isabel Kranz, Talande blommor (utk mars 2019)