Året är 1942. Byrådirektör Uno Lindgren möter den unge musikstudenten Laci Aschmann på tåget. Uno fattar intresse för honom. Det visar sig att Laci, trots hemvist i Sverige och judisk börd, har tvångsinkallats till tyska armén.
Uno känner på sig att den här mannen minst av allt vill ut i något krig för att döda. Framförallt undrar han hur denna inkallelse överhuvudtaget kunnat äga rum.
Tibastens sång är en roman med dokumentär bakgrund om fyra år i en människas liv. En roman om fyra år i krig, men som också bär hopp om glädjens återkomst. Framförallt handlar Tibastens sång om konsten att överleva.
"Fängslande berättelse om krigets grymma vardag
Cecilia Boldemann är född 1948, docent i socialmedicin och verksam som forskare. Det är en roman av dokumentär karaktär med bakgrund i hennes egen släkthistoria och faderns upplevelser under andra världskriget. Huvudpersonen, musikstuderanden Laci Aschmann, inkallas 1942 till tysk krigstjänst trots att han är av judisk börd och bosatt i Sverige. Han hamnar på östfronten, senare i Italien där han förenar sig med partisaner för att slutligen bli krigsfånge i USA, varifrån han friges 1946. Under resans gång möter han sin biologiska mor och sin blivande hustru vid återkomsten till Europa. Trots alla vedermödor han utsätts för behåller han hoppet om en bättre värld och tron på människans inneboende godhet. Det är en i långa stycken fängslande berättelse om krigets grymma vardag men också om konsten att överleva under svåra förhållanden. Boken vänder sig till breda läsargrupper."
Arne Säll
BTJ 2011/11