Sigrid låg i sängen. Hjärtat dunkade. Hon blev het i ansiktet och svettig i händerna. Var det så det var? Hon var själva skammen? Den som alla talade om? Skammen!
Sigrid är tio år och oäkting. Men i hennes tigande värld får hon ingenting veta om sitt ursprung. Bara en känsla av att inte duga, eller höra till. Och en ständig kamp för att förtjäna moderns kärlek. Sigrid är den som alltid måste jämka och släta över. Bara i kammaren, hos den sängliggande farmodern, törs hon vara barn. Och under sommaren på fäbodvallen lär hon känna Greta. Tillsammans med henne får hon skratta, sjunga, dansa och gråta allt utan att se sig om.
Sigrid röd som skam utspelar sig i Jämtland och det sjunger om jämtskan i denna roman!
"Sigrid växer upp på en liten norrländsk gård vid tiden efter första världskriget. Familjesammanhållningen är god, med Sigrid anar att de vuxna har hemligheter och att det finns skam runt henne och hennes hem. Det är ett hårt och slitsamt liv helt beroende på naturen, men ändå är det en ljus skildring. Till att börja med ar det dialektala språket svårt att ta till sig, men sedan tycker jag det närmast att det bidrar till att ge lokalfärg åt historien. Boken är både varm och osentimental berättelse om livet förr i tiden och en fin och trovärdig barnskildring."
Lektör Inger Wassenius
BTJ