Ett avhugget finger hittas i ett korvpaket, en liten pojke kidnappas, ett nackskott på en parkeringsplats. Brotten finns alldeles nära dig. Närmare än du någonsin skulle kunna tro. Hur långt är avståndet till närmaste mördare?
Vem skulle kunna mörda? Din granne? En anhörig? Hur väl känner du egentligen människorna runt omkring dig?
En fingervisning om mord är en vardagsnära, realistisk kriminalroman utan onödigt blodiga våldsbeskrivningar.
Romanen utspelar sig i och utanför Borås och är rättspykiater Christina Gustavsons första deckare.
I sitt arbete möter Christina många marginaliserade människor och ser hur de kan bli bemötta, med eller utan rätt. Hon har ett djupt socialt engagemang som även kommer fram i hennes författarskap.
Det faller sig naturligt för henne att skriva om det hon har en ingående kännedom om och har arbetat med i snart sagt hela sitt vuxna liv, ett arbete som för det mesta försiggår bakom murar, taggtråd och med sekretess.
Det subtila psykologiska spelet människor emellan fascinerar. Ondskan som ligger alldeles nära, men som vi ändå inte ser och inte är medvetna om, blir i Christina Gustavsons händer en riktig rysare, lika krypande obehaglig som när man upptäcker att man glömt låsa altandörren under natten och ser fotspår på golvet i vardagsrummet. Mord och brott som försiggår i vår omedelbara närhet utan att vi anar något skrämmer långt mer än det som ligger längre bort.
Kan någon vi känner och litar på, någon vi älskar, visa sig vara en samvetslös brottsling? Svaret på den frågan är kärnan i Christina Gustavson skrivande.
En fingervisning om mord är den första boken i en serie om kriminalkommissarie Joel Linder.
Den fristående fortsättningen Fotbollshororna utgavs i augusti 2016.
Om Christina Gustavson
Christina Gustavson är specialistläkare med tre specialiteter; rättspsykiatri, allmän psykiatri och allmänmedicin samt medicine doktor och forskare. Hon har en djup kunskap om och en omfattande, mångfacetterad erfarenhet av det psykiska lidande som drabbar många i vårt samhälle och har specialstuderat psykopaters beteende.
Hennes doktorsavhandling tar upp frågan om hur man kan hitta sätt att förutsäga allvarliga våldsbrott (och därigenom även terrorism) och bedöma vilka riskerna är för allvarligt våld i samhället. Kan man med viss säkerhet förutsäga ett brott, har man också möjlighet att förebygga. Med tilltagande våldstendenser i stora delar i världen är frågeställningarna aktuellare än någonsin.
Den grundläggande medicinska utbildningen genomgick Christina Gustavson i Lund/Malmö och hon har bedrivit sin forskning i Malmö och Göteborg inom ämnesområdet rättspsykiatri.
Efter att ha arbetat under många år inom allmänpsykiatrin, både i Sverige och Norge, med chefsuppdrag inom svensk rättspsykiatri, utfört rättspsykiatriska bedömningar av förövare av grova våldsbrott (den så kallade lilla (P7:a), respektive stora (RPU) rättspsykiatriska undersökningen i Rättsmedicinalverkets regi) samt arbetat med brottsoffer, har hon lång erfarenhet av arbete med människor med psykiska problem, så kallade dubbeldiagnoser, missbruksvård samt även barn- och ungdomspsykiatri.
Bland hennes meriter kan nämnas att hon tidigare har haft uppdrag som chefsöverläkare, som konsultläkare på en av Röda Korsets enheter för människor med psykiska skador efter tortyr och traumatiska upplevelser, som konsultläkare på ett av Statens institutionsstyrelses (SiS) behandlingshem för miss¬brukare, samt även arbetat några år med barn- och ungdomspsykiatri.
Hon har därtill gått många skrivutbildningar och författarkurser, den första i Stockholm 1999 för Ulla Trenter och Kerstin Matz och den senaste i Eringsboda 2015 för Kim M. Kimselius.
Christina Gustavson är djupt engagerad i biståndsarbete, speciellt i Västafrika. På fritiden intresserar hon sig bl.a. för textildesign och trädgård.
Medlemskap:
Christina Gustavson är medlem i Sveriges
Läkarförbund och i Sveriges Författarförbund.