Förändringsprocesser i förskolan

Redaktör: Annika Claesdotter

Formgivare: Anna Hild

ISBN: 9789188149756

Utgiven: 2023-06-13

Format: Häftad

Språk: Svenska

Genre: Pedagogik

 
Det här är en bok om demokratiska förändringsprocesser med barnets bästa i centrum. Författarna konstaterar att det går inte att driva ett förändringsarbete på måfå, utan kompassnål. Det krävs en samsyn, gemensamma ställningstaganden och en plan som svarar på varför, vad och hur saker ska genomföras. Det är en bok för den som vill förändra verksamheten men inte riktigt vet hur.

Boken innehåller reflektionsfrågor för att stödja kollegiala samtal i t ex bokcirkel.

Det är en konst att driva utveckling tillsammans 
Att kontinuerligt utveckla både sig själv och verksamheten är en självklarhet för de flesta. Men det är en konst att göra det tillsammans så att alla känner sig delaktiga, engagerade och tar ansvar för förändringsprocessen. I boken Förändringsprocesser i förskolan får vi följa en förskolas vardags-arbete där målet är att ständigt förbättra verksamheten genom att arbeta med demokratiska, hållbara förändringsprocesser.

Förändring som en utvecklingsresa vi gör tillsammans 
Utifrån sina egna erfarenheter ger författarna, Maria Elbrand och Theres Åkerblom, olika perspektiv på förändringsarbete och vuxnas utveckling och lärande - både praktiska och teoretiska. De ger exempel på hur du tillsammans med dina kollegor skapar förutsättningar för en lärande förskola - för barnens bästa.

Betyg: 4 - Mycket bra!
"Bokens absoluta styrka är närheten till praktiken, vilket också medför att författarnas röster, i sina roller, blir väldigt tydliga. Exempel hämtas ur en förskolas förändringsarbete, från en traditionell och "förmanande" förskola till en förskola med nyfikenhet och lust där barnens lärandeprocesser sätts i centrum och där de får möjlighet, och framför allt rättighet, att påverka sin utbildning. Boken följer hela resan och är fylld av praktiska exempel och egna reflektioner." BTJ-häftet nr 15, 2023

Om författarna
Maria Elbrand är legitimerad förskollärare, utvecklingsledare, fil.mag i den praktiska kunskapens teori samt ateljerista.   
Theres Åkerblom är legitimerad förskollärare, rektor, processtödjare  samt lärarfortbildare och författare. 


Innehåll

Kapitel 1 Mod att förändra förhållningssätt

Kapitel 2 Utvecklingsresan startar

Kapitel 3 En gemensam vision och mission

Kapitel 4 Ansvar utifrån olika roller

Kapitel 5 Leda sig själv inifrån och ut

Kapitel 6 Morgonmöten för delaktighet och inflytande

Kapitel 7 Arbetsmiljön och dess möjligheter

Kapitel 8 Pedagogisk miljö som demokratisk mötesplats

Kapitel 9 Tillitskultur och helhjärtat engagemang

Kapitel 10 En flexibel organisation och struktur

Kapitel 11 En organisationskultur vi har gemensamt

Kapitel 12 Processväggens betydelse

Kapitel 13 Barns förmågor i en föränderlig värld

Referenser