ISBN: 9789188149978
Utgiven: 2024-05-07
Format: Häftad
Språk: Svenska
Genre: Pedagogik
Språk- och kunskapsutvecklande undervisning kännetecknas av - reflektion och muntlig interaktion - fokus på språk och språkanvändning - modellering och gemensamma övningar - stöttning med exempelvis mallar, checklistor och digitala verktyg - formativ bedömning.
Grunden för språkutvecklingen läggs de första åren, men sen då?
Ämnesundervisningen i årskurs 4-9 består till stor del av abstrakta och informationstäta texter. Skrivuppgifter ställer krav på både stilistisk förmåga och förmåga att skriva längre och mer komplexa tester. Många lärare upplever att behovet av stöttning vid läsning och skrivande är stort.
Vad krävs för den fortsatta kunskapsresan på mellan- och högstadiet?
En språk- och kunskapsutvecklande undervisning kan göra stor skillnad och den här boken visar hur man kan möta elever i lärande, planering, undervisning och bedömning. Dessutom visar ett kapitel hur lärare kan utveckla undervisningen tillsammans genom ett kollaborativt lärande.
En antologi för flera perspektiv
Boken är en antologi i tre delar: Språk- och utveckling - hur vi utvecklar skrivande, reflektion och samtal, Modellering och dekonstruktion - hur vi vägleder i läsande samt Värdera och vägleda - om elev- och kunskapssyn. Boken ger inblick i hur lärare kan möta elever i lärande, via planering, undervisning och bedömning. Dessutom visar ett kapitel hur lärare kan utveckla sin undervisning tillsammans genom ett kollaborativt lärande.
Betyg 4 - Mycket bra!
"En utmärkt bok för blivande och aktiva lärare som vill vidga sina kunskaper om språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt. Bokens största förtjänst är de konkreta övningarna och inspirationen till undervisningsupplägg. Extra angeläget är att den även behandlar betydelsen av att lärare arbetar tillsammans för att utveckla undervisningen."
Elisabeth Jönsson, lektör Btj Btj-häftet nr 15, 2024
Författare i antologin
Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i årskurs 4 9: Klassrumsnära exempel är en antologi författad av forskare och yrkesverksamma lärare som visar hur undervisning på vetenskaplig grund och med beprövad erfarenhet kan stötta elevernas förståelse och produktion av tal och text med abstrakt och formellt språk.
Annsofie Engborg (red)
Jenny Edvardsson , Agneta Grönlund, Lena Göthe, Annelie Karlsson, Anna Klockar, Veronica Lundin Sköldqvist, Robert Walldén och Mia Westman.
Innehåll
DEL 1 Samtal och reflektion
1. Samtal som didaktiskt verktyg för lärande, Annsofie Engborg
2. Reflekterande undervisning - elevernas tankar och känslor i en språkutvecklande undervisning, Veronica Lundin Sköldqvist
3. Lärares kollaborativa undervisningsutveckling - att undervisa tillsammans ger lärnade för både elever och lärare, Lena Göthe
DEL 2 Läsa och skriva
4. Stödstrukturer för elever och lärare, Annelie Karlsson
5. Att utveckla elevers läsning, Jenny Edvardsson
6. Att främja elevernas språkliga deltagande genom skrivande och litteraturarbete, Robert Walldén
DEL 3 Återkoppling och bedömning
7. Likvärdig och trygg bedömning, Anna Klockar och Mia Vestman
8. Balans i bedömningsarbetet, Agneta Grönlund