Mihály har fått Erzsi att lämna sin förmögne man och gifta sig med honom och nu är de på bröllops-resa i Italien. Men redan första kvällen lämnar han Erzsi ensam på hotellet och ger sig ut på strövtåg i Venedigs magiska gränder. Och när han några dagar senare oväntat stöter ihop med en gammal ungdomsvän väcker det en uppsjö av minnen till liv, och den tvekan han i själva verket känner inför äktenskapet och hela vuxenlivet blir akut.
Under den fortsatta resan stiger Mihály halvt medvetet på fel tåg och låter Erzsi ensam åka vidare. Det blir för hans del början till en lång yttre och inre vallfart där han konfronteras med ungdomsåren och vännerna som format hans liv: den brådmogne sökaren Ervin, den äventyrlige och halvkriminelle János, och framför allt de säregna syskonen Ulpius, den dödsmärkte Tamás och hans oförglömliga syster Éva.
"Resa i månljus" skrevs 1937 och är en av den ungerska litteraturens mest älskade klassiker. Författaren, Antal Szerb, föddes i Budapest 1901 som son till en assimilerad judisk köpman. Hans korta liv präglades av kärleken till den europeiska kulturen och litteraturen. Utanför sitt hemland Ungern är han främst känd för sina romaner och noveller men han var även en produktiv litteraturvetare och forskare som blott 39 år gammal skrev ett klassiskt verk om världslitteraturen. På grund av sin judiska bakgrund avskedades han i början av fyrtiotalet från sin professur vid universitetet i Szeged, trots att han var döpt katolik. Antal Szerb dog i ett koncentrationsläger i januari 1945. Han begravdes i en massgrav.
Röster om "Resa i månljus":
"Jag kan inte minnas när jag senast läste ut en roman och genast vände tillbaka till första sidan för att börja om från början igen. Ända tills jag läste 'Resa i månljus' vill säga."
The Guardian
"Kan skrivkonsten verkligen vara så skenbart lågmäld, så dråplig, så empatisk? Antal Szerb är en av de stora europeiska författarna."
Ali Smith
"En underbar kärleksförklaring till livet bortom alla konventioner."
Focus
"Ingen har kunnat läsa den utan att älska den"
The Guardian