Baltimore. Ferguson. Tottenham. Paris. Under de senaste åren har vi sett hur upploppen breder ut sig i takt med att kamperna mot stat och kapital har börjat föras på gator och torg. I Upplopp. Strejk. Upplopp erbjuder den prisbelönta poeten och litteraturvetaren Joshua Clover ett nytt perspektiv på de kollektiva aktionsformernas utveckling och historia. Medan upploppet var den dominerande typen av protest i det tidigmoderna Europa, innebar industrialiseringen och arbetarrörelsens framväxt att kollektiva aktioner i allt högre grad kom att organiseras i form av strejker. Sedan 1970-talet genomlever vi en utdragen kris för kapitalismen där antalet strejker minskar drastiskt och upploppen återkommer med förnyad styrka i former där ras- och klassdimensionerna flätas in i varandra.
Genom att följa de långa cyklerna i kapitalismens utveckling spårar Clover ett mönster där olika kapitalistiska faser motsvaras av specifika kollektiva aktionsformer. Om kapitalet fram till år 1973 hade sin tyngdpunkt inom produktionen, vilket skapade förutsättningar för organiserade arbetaraktioner i form av strejker och lönekamper, ser vi idag en ”cirkulationsorienterad” finanskapitalism som överallt konfronterar upplopp från det globala proletariatet av exkluderade och överflödiga.
Joshua Clover är kommunist. Han är också poet, essäist och professor i litteratur och kritisk teori vid University of California.