Långsamt rör sig en av Sveriges sista slagkraftiga arméer mot Umeå. Den norrländska sommarnatten är ljus. Inga spår av fienden. Bakom ligger kusten där de nyligen landsatts. Nu ska ryssarna besegras och drivas bort från svenskt land. Allt är väl förberett. Alla förutsättningar gynnsamma.
Fem dagar senare är allt över. Senfärdighet, överdriven försiktighet, obegripliga beslut och en rad huvudlösa reträtter avslutar kriget. Den stora expeditionen har misslyckats! Ryssarna har vunnit och Sverige förlorar Finland - efter sexhundra år av gemensam historia.
I dag har det gått två hundra år sedan rikssprängningen, sedan blodiga strider hölls på såväl finsk som svensk mark. Ett omdebatterat krig som fortfarande väcker frågor. Vad kunde ha gjorts annorlunda?
Nu återutges den kritikerrosade författaren och finlandskännaren Allan Sandströms bok om de dramatiska åren 1808-1809. Det är en initierad och levande skildring av några av de mest dramatiska åren i Sveriges historia med krig, förräderi, uppror, ockupation och nederlag. Och allt tar sin början sommaren 1807 då ett ödesdigert möte hålls mellan den ryske tsaren Alexander I och Napoleon. 200-årsminnet kommer att uppmärksammas på en rad olika sätt i båda länder.