Sverige är ovanligt rikt på sjöar. Den totala sjöytan är i samma storleksordning som vårt grannland Danmark. Det finns minst 100 000 att välja bland och mängder av aspekter att utveckla!
Boken ger en inspirerande och tankeväckande bild av det svenska sjölandskapets mångfald samt dess betydelse för natur, kultur, historia, samhällsutveckling och människor.
I Sveriges sjöar - en del av oss tas vi med på en resa genom Sverige, där samhällen, städer, byar och natur besöks, med sjöarna som utgångspunkt. Överallt är sjöarnas närvaro märkbar, där vattnet påverkar livet för både människa och djur.
Författarna har båda arbetat med vattenfrågor under hela sitt yrkesliv och har de senaste åren varit speciellt engagerade i klimatfrågan och dess konsekvenser för samhällsbyggandet.
I boken skildras ett urval av våra fantastiska sjöar, de tio största och andra intressanta. Närmare 250 sjöar omnämns och ett 50-tal beskrivs mer ingående. Författarna har samverkat med lokalt förankrade naturfotografer och boken är rikt illustrerad med fotografernas egna bilder.
Mats Andréasson är ingenjör och har lång erfarenhet av vatten och miljöfrågor. Han har haft en ledande roll som teknikkonsult och som VD och expert inom vatten och miljöområdet. Naturens rikedom att skapa andrum har alltid lockat oavsett om det gäller att färdas på den grönländska havsisen eller i det fantastiska svenska landskapet. Sjöarnas mångfald har varit en stor inspirationskälla under arbetet med denna bok. Tidigare böcker på Votum: Nordens längsta vattendrag, Den ljusnande framtid är vår och Luleälven - möten i norr.
Sten Bergström är professor och nybliven pensionär. Han är teknologie doktor och har arbetat på SMHI under nästan hela sitt yrkesliv. Stens stora intresse är frågor kring klimatet, vattnet och klimatförändringarnas betydelse för samhällets planering. Han är medlem av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins avdelning för samhällsbyggnad. Sten Bergström var SMHI:s forskningschef under perioden 1992-2005. Tidigare på Votum: Luleälven - möten i norr.