Ur Smålands skafferi : folk, föda och färdigheter

Råvara: Småland
Övriga ingredienser: Smålands Akademi
Den här boken tar dig med på en matresa genom Småland. Historia, kultur och mat går hand i hand. Utvandrarnas korngrynsgröt, äppelodlingar längs Vätterstranden och kalaskokerskor berättar alla något om det landskap där de föddes.
Kända smålänningar delar här med sig av sina småländska recept och anekdoter kring hur kända småländska matvaror kom till som Bullens varmkorv och ostkaka, samt hur nya rätter letar sig in i det småländska köket, såsom falafel och ölbryggeri.

Du behöver inte vara smålänning för att snålvattnet skall rinna till, här bjuds både överdåd när tillfälle ges och överbliven skrapmat när utkomsten är skral i ett motsatsernas landskap.
Här bjuds nedslag i den tunna mylla som täcker Smålands urberg, tryfferat med några recept och citat som väcker och förstärker smaklökarnas bifall.
En brokig samling texter som gör kulinariska, geografiska och historiska nedslag i de små landen, lätt kryddade med småländska ljud och läten.

Birgit Carlstén är skådespelare, sångare och regissör sedan cirka 40 år. Född och uppvuxen i Huskvarna, utbildad vid Skara skolscen, Teaterhögskolan i Malmö och vid privata sångstudier. Har erhållit ett flertal priser och utmärkelser.
Hon har hela landet som arbetsfält, på scen och på rörlig bild, har skrivit krönikor och artiklar, bor strax utanför Göteborg, är vice ordförande i Alf Henrikson-sällskapet och hedersledamot av V-Dala nation i Uppsala.

Cecilia Davidsson är författare och lektor i kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet. Född och uppvuxen i Tolg och i Växjö, numera bosatt i Vaxholm. Utöver noveller, romaner och barnböcker skriver hon lättläst litteratur. Bland annat har hon gjort lättlästa versioner av Vilhelm Mobergs romaner Utvandrarna och Invandrarna.