Awes Osman framträder i Svensk fika - En personlig introduktion till den svenska arbetsmarknaden som ett slags arbetslivs- och folklivsforskare som bygger på deltagande observation.
De många uppenbarligen till stor del självupplevda situationer han beskriver handlar om över- och underordning, insiders och outsiders, maktstrukturer och härskartekniker på arbetsplatser i Sverige och Gulfstaterna. Mönstren går igen men tar sig olika uttryck i olika kulturer: naket i Gulfstaterna, beslöjat i Sverige, där det gäller att under fikarasterna visa vad man går för och informera sig om oskrivna regler och om vad som pågår på arbetsplatsen. Som så ofta är det outsidern (invandraren) som ser och identifierar mönster och beteenden i vilka insidern inte sällan deltar utan att ens vara medveten om det.
Benny Carlson, professor emeritus i ekonomisk historia.
Boken Svensk Fika är baserad på olika situationer som kan dyka upp på de flesta arbetsplatser och kan skapa kulturkrockar när medarbetare från olika länder och kulturer möts.
Olika kulturer, varav den svenska, illustreras på ett konkret sätt via exemplen och ger läsare underlag för reflektion och diskussion. Ett intressant komplement i arbetet för att öka förståelse för svenska egenheter och hur de kan tolkas när en organisationskultur består av oskrivna regler och informalitet. Boken kan bidra till att utveckla tydligare ledarskap på svenska arbetsplatser och snabba på utvecklingen mot ett mer inkluderande arbetsliv, ett måste på våra allt mer mångfacetterade arbetsplatser.
Ann-Katrin Dolium, sakkunnig i mångfaldsfrågor på fackförbundet Unionen.