Ulrike Meinhof: Rebell eller offer, frihetskämpe eller kallblodig mördare? Vem var hon, tvåbarnsmamman som gick från att vara respekterad journalist till att spränga byggnader och som i pressen utmålades som ett monster? I Theres träder Ulrike Meinhof och hennes tid fram; liksom en gång terrorismen. Det är ingen traditionell roman, utan ett collage av tidningsartiklar, rättegångsprotokoll, ljudupptagningar och fiktiva partier. Steve Sem-Sandberg låter historieskrivningen bli ett läggspel i läsarens händer. Berättelsen bryts, skingras och samlas på nytt.
Steve Sem-Sandberg, född 1958, är författare, kritiker och Östeuropakännare. Theres utkom för första gången 1996, och samma år belönades Steve Sem-Sandberg med Aftonbladets litteraturpris. Romanen - den inledande delen i en informell trilogi - följdes av Allt förgängligt är bara en bild (1999) och Favensbrück (2003). 2009 mottog han Augustpriset för De fattiga i ód.
»Är 2000-talet Ulrike Meinhofs? Den ansiktslösa kvinnan? Kvinnan som byter ansikte? Revolutionärens svarta skynke? Den blödiga kvinnan som längtade mer efter sina barn än efter praktikens hårda vägar? Kvinnan som tvekade inför valet mellan adverb? Icke-revolutionärens röda skynke? Borgardottern som föll för det dåliga sällskapets nycker? Hon som lät sig förledas av drömmen om den bättre ön?« (ur Lars Mikael Raattamaas förord)
Presröster:
»Bilden av ett splittrat Europa med ett annat politisk klimat än nu, men med påfallande många liknande meningsskiljaktigheter mellan allmänhet och styrande, växer tydligt fram.« Smålandsposten
»Detta är en roman som från första sidan följer en helt egen och originell väg.« Sigrid Combüchen, Svenska Dagbladet