I samhället finns en rad regler för ekonomiska avtal och avgifter, till exempel internt inom en offentlig organisation eller för privatpersoner och företag. Men går det verkligen att mäta det som avtalen ska bygga på?
Här analyseras tre olika områden ur detta perspektiv: kapitaltjänstkostnader och internhyror i offentlig sektor, beräkning av tomträttsavgälder samt bestämning av elnätsavgifter. Ett gemensamt problem är svårigheten att beräkna kapitalvärden och avkastningskrav, där olika utgångspunkter kan ge mycket skilda resultat. Slutsatsen är att det i grunden är omöjligt att mäta det som reglerna bygger på.
Konsekvensen blir godtycke, manipulation och kostsamma rättsprocesser. Boken beskriver också åtgärder för att undvika dessa problem. Inspiration har hämtats från två olika håll. Det första är erfarenheter från många års arbete med fastighetsfrågor. Det andra är den nationalekonomiska kontraktsteorin, där en grundläggande tes är att det blir problem om kontrakt eller regler hänvisar till något som är svårmätbart.