Årets bästa historiska kokbok 2006 Boken var även nominerad till "Årets bästa kokbok i alla kategorier" av Måltidsakademien och gick till final i Kina. Det här är en unik bok om den gamla goda svenska maten från järnspisarnas och stadshotellens storhetstid, kärleksfullt och njutningsfullt beskriven utifrån Astrid Lindgrens berättelser. Här påminns läsaren om leverfärsbullar kokade i mjölk, blodkorv och andra rätter som numera är i det närmaste utrotningshotade. Den svenska husmanskosten från Emils tid vid slutet av 1800-talet till Saltkråkans 60-tal är ett spännande matarv som bara väntar på att återupptäckas. Boken är både en historik över svensk matkultur och en traditionell receptsamling med 164 recept på allt från rätterna på Emils tabberas, Madickens festmenyer till Saltkråkans picknickkorgar. Boken är skriven i Astrid Lindgrens anda: den är underhållande, medryckande och lärorik. Den är ett veritabelt stycke levande historia, som man till och med kan laga och smaka själv. För lite äldre personer inbjuder den till en intensiv minnesresa tillbaka till barndomens värld av smaker och för ungarna berättar den om bakgrunden till maten de läser om i Astrid Lindgrens böcker.