Dramatisk, aktuell, inspirerad av flera verkliga livsöden
En migrationsminister på jakt efter mannen som kidnappade hans dotter.
En rebellisk tonåring som sliter sönder sin familj för den hon älskar.
En flykting som lägger sitt liv i en skoningslös smugglares händer.
Genom tre olika perspektiv flätar Micael Grenholm ihop en väv av spänning och dramatik. Vi får följa en resa från Afghanistan till Sverige och tillbaka igen, allt i en kamp på liv och död. Romanen är inspirerad av flera verkliga livsöden.
Hossein Gravplatsen var det som tog allra mest plats i Qurchi. Den var tre gånger så stor som marknaden – tio gånger så stor som moskén – men innehöll nästan aldrig några människor.
Förutom de döda förstås. De hade all tid i världen.
De levande i Fayrab, i den mån de kan kallas levande, hade ingen tid för sorg. Bara arbete och skräck.
Det var mörkt. Klockan var över sex och majestätiska regnmoln hade samlat sig över dalen utan att uppfylla sitt löfte om nederbörd. Hossein knäböjde vid en liten grav i skuggan av ett gammalt cederträd. En grav med fel namn.
HELENA Oskar var den som bröt tystnaden. ”Är han asylsökande?” ”Det ska du skita i”, fräste Helena. ”Nej, det ska jag inte. Och utifrån hur du svarar så utgår jag från att han är det. Jag hoppas du förstår att – ” Hon reste på sig så att stolen nästan föll omkull. ”Nej, du går ingenstans”, sa han. ”Sätt dig!” ”Vilket århundrade är det vi lever i egentligen?! Ska du styra vem jag är tillsammans med plötsligt?”
OSKAR Samira tog försiktigt fram de två bilderna. Den ena visade Helenas rum, med möbler omkullkastade, gardiner sönderrivna och blodfläckar på golvet. Den andra visade utpressningsbrevet. Samira kisade med ögonen och försökte urskilja texten. ”Jag tycker fortfarande att ni borde gå till media om det här.” Oskar suckade. ”Jag hör att du inte är minister.” ”Jag menar allvar.” ”Polisen vet allt de behöver veta, både i Sverige och här. Tro mig, det blir bara värre om media blåser upp det hela.” ”Och det undviker vi genom att du personligen åker till Afghanistan och letar efter henne?” ”Jag hör att du inte heller har barn.”
Röster om boken: "Med Konvertiten kombinerar författaren på ett förtjänstfullt sätt spänningsromanens form med en gestaltning av hur brister i dagens asylprövning sliter sönder familjer och kastar ut människor till en oviss framtid. […] Boken förtjänar en stor läsekrets, särskilt bland de politiker som har ansvar för bristerna i dagens asylprocesser."
– Ulf Bjereld Professor i statsvetenskap
Boken gestaltar starkt den förfärliga verklighet människor flyr ifrån, och hur den krockar med svensk aningslöshet.
Berättelsen är spännande och djupt engagerande. Det är en skildring av ung, romantisk kärlek och av svårt dysfunktionella familjeband, av omvändelse, av vänskap och sorg. – Vibeke Olsson Författare och pastor
Jag läste Konvertiten med enormt stor igenkänning på så många plan. Igenkänning som ledde både till skratt och till tårar. [...] Micaels bok må vara fiktiv men berättelserna ÄR verklighet. Jag möter dem, står i dem och hanterar dem dagligen i min tjänst. – Kim Brynte Pastor i Immanuelskyrkan, Malmö
Genom debattartiklar, politisk aktivism, webbtestet ”Är jag kristen” och inte minst ett stort personligt engagemang har Micael Grenholm tagit sig an en av vår tids humanitära ödesfrågor: Den om hur vi behandlar människor på flykt. Genom sitt idoga arbete och varma hjärta har han blivit en av de viktigaste rösterna i denna debatt. Nu utforskar han ytterligare en genre, nämligen skönlitteraturen. Konvertiten är en viktig och välkommen bok, som jag verkligen sett fram emot att få läsa! – Joel Halldorf Kyrkohistoriker och författare
Om författaren Micael Grenholm är författare, människorättsaktivist och pastor bosatt i Uppsala. Han är grundare av organisationen Stefanushjälpen och sitter med i nätverket #rättilltro som kämpar för asylsökande konvertiters rättigheter. Micael har tidigare skrivit böckerna Dokumenterade mirakler och, tillsammans med Stefan Swärd, Jesus var också flykting. Konvertiten är hans debutroman.