Hur såg livet ut för 1400-talets svenska bönder? Vilken var deras världsbild? Och varför deltog så många i uppror mot överheten? I Uppror och allianser uppmärksammas ett forskningsområde som länge utövat en särskild lockelse på medeltidshistoriker: periodens många bonderevolter. Under ett sekel förvandlades en traditionellt fredlig allmoge till en mycket stridbar grupp. Orsakerna till detta fenomen är invecklade och långt ifrån uppenbara.
Dick Harrison analyserar i Uppror och allianser svenska bondeuppror och bonderesningar under 1400-talet och diskuterar orsakerna till dem. Han visar på komplicerade förhållanden och lojaliteter mellan släkter, men också på förändringar i mentaliteten hos landets bondefolk.
Dick Harrison är professor vid Lunds universitet och är mycket uppskattad som föreläsare och populärvetenskaplig författare. Han har bl.a. skrivit böckerna Jarlens sekel, Stora döden, Karl Knutsson och Historiebok för kakälskare. Han medverkar regelbundet i tidskriften Populär Historia.