Utan att förstå varför blir Johan kommunalråd i Rödåkra, där har han vuxit upp. Strävsam och plikttrogen är han. Men vad ska han uppnå och hur ska det gå till? Är han rätt man för uppgiften, är han stark nog? Det tror i alla fall inte hans fru Susanne, som är mor till deras två barn. Hon är lärare och lever för skolan, eleverna och familjen. Johans kommunpolitik bryr hon sig inte om. Äktenskapet ansträngs.
Vi möter också Maria, Johans politiska motståndare men samtidigt hans allt närmare vän (för nära?), maktspelaren Kåge och hans medspelare Gustav, byggmästare med en avslappnad inställning till problem. De och de flesta andra i romanen bor i Rödåkra, där deras liv flätats samman och de ikläder sig de roller de funnit, valt eller tilldelats.
Vad vill de uppnå, vad är värt att uppnå, vad väntar bakom nästa hörn i verklighetens och vardagens labyrint? Vilka vägar ska de välja? Både yrkesliv och privatliv ska hanteras, både arbete och familj. Val i smått och stort. Men ibland blir det inte så övervägt, det blir som det blir. Hur ska man få överblick och se den bästa vägen till målet – som stod man i en luftballong?
Om det finns vinnare och förlorare i Rödåkra? I en mening blir de alla vinnare, de blir nämligen klokare. Några blir klokare än andra. Blir de lyckligare?