Tommaso Campanella - "Solstatens" författare - var renässansens siste och den moderna tidens förste tänkare. Hans stormiga liv och väldiga författarskap - han och den andre store dominikanen, Giordano Bruno, har kallats den italienska renässansfilosofins dioskurer - är oupplösligt förbundna med varandra och infaller under motreformationen, ett av den europeiska historiens mest dramatiska skeden.
Giacomo Oreglia tecknar i denna spännande och polemiska bok med många aktuella inslag från nutid ett porträtt av Fra Tommaso och beskriver i ett brett spektrum hans samtid, med dess religiösa och politiska diskussioner, som - trots att över fyrahundra år har gått - ännu känns ytterst levande och angelägna i kampen för frihet och rättvisa.
Campanella och italiensk filosofi från medeltid och renässans är föga kända i Sverige och många av de namn som tas upp i denna rikt illustrerade bok förekommer för första gången i svensk debatt: Gioacchino da Fiore, Vanini, Pomponazzi Sarpi, Socini, Manzolli, Giulia Gonzaga, Accetto, De Dominis, Bellarmino, dom Deschamps, Buonaiuti med flera. Oreglia skildrar deras tid och tankevärld, som är oss främmande men ändå nära.
I detta rikligt illustrerade verk presenteras för första gången på svenska (med originaltext på italienska) en samling av Campanellas dikter, bland de mest intressanta och omskakande i europeisk litteratur.
Lars Forssell skriver i sitt förord:
"Må denna engagerade och levande bok om Tommaso Campanella, den okuvliga, väcka alla dem som sover eller som just lagt sig på sidan och dragit täcket över näsan för att somna in för gott!"