Mathistorisk uppslagsbok

Redaktör: Ordalaget

Formgivare: Margot Henrikson

Formgivare: Mattias Henrikson

ISBN: 9789189086036

Utgiven: 1999-10-01

Format: Kartonnage

Språk: Svenska

Genre: Mat och dryck

 
(Denna bok har utgått och ersatts av Stora matlexikonet.) "En närmast oumbärlig uppslagsbok!" Upsala Nya Tidning Varför äter man ärtsoppa med fläsk på torsdagar? Vem uppfann konservburken? Vad betyder sovel? Vem var Escoffier? Hur tillagade romerska kockar en flamingo? Hur många köttbullar säljer Ikea varje år i USA? Mathistorisk uppslagsbok är en fullmatad resa i matens och dryckernas värld. Uppslagsorden spänner över ett brett fält och tar bl a upp maträtter, råvaror, berömda restauranger och kockar, kökstermer, drycker, kryddor. Här finns också översiktsartiklar om olika länders kök. Boken rymmer ett 20-tal klassiska recept på t ex julglögg, Blå portens abborrar, Ägg à la Claridge's... Boken är illustrerad i sv/v. Pressröster om första upplagan: "Ingen matroad kan undvara detta upplsagsverk som innehåller otroligt mycket av det en matintresserad kan tänkas vilja slå upp." Nya Wermlands-Tidningen "Brask, braxenaladåb, brunch... Från det medeltida till det absolut nyaste. Författare till det här storverket (faktiskt!) är ingen mindre än Jan-Öjvind Swahn, folklorist och matkunnig, allt i ett. En ny klassiker..." Östgöta Correspondenten Jan-Öjvind Swahn är en av våra främsta auktoriteter på mat- och kulturhistoria, tillika professor emeritus i folkloristik. För många är han känd som ledare för Fråga Lund och en av skäggen i TV:s barndom. Han är medlem av Gastronomiska akademien. Tidigare har han bl a varit huvudredaktör för Bra Böckers lexikon och ingått i Nationalencyklopediens vetenskapliga råd.