ISBN: 9789189179677
Utgiven: 2020-08-13
Format: Danskt band
Språk: Svenska
Genre: Samhälle, politik och debatt
Vet du hur du gör en polisanmälan på bästa sätt? Eller vad du kan göra om ditt polisärende direktavskrivs eller läggs ned? Den här boken ger svar på de här frågorna - och på många fler. Författaren, som har bakgrund som bland annat åklagare, delar i boken med sig av sina kunskaper om förundersökningsreglerna och ger konkreta verktyg till alla som inte vet hur en förundersökning fungerar. I boken varvas genomgångar av rapporter och statistik med handfasta råd om hur du som enskild och brottsutsatt kan bli mer aktiv i att värna om din egen rättssäkerhet. För att nå ut till så många som möjligt har författaren även låtit översätta vissa delar av boken till engelska, somaliska, arabiska, persiska och kurdiska (sorani).
BROTTSLIGHETEN OCH OTRYGGHETEN FINNS STÄNDIGT NÄRVARANDE I SAMHÄLLET I DAG - VARE SIG VI VILL ELLER INTE. Många drabbas av brott. Många polisanmäler att de utsatts. Men så visar statistiken att många av de till Polisen anmälda brotten direktavskrivs eller läggs ned.
Det blir då extra viktigt att du som enskild och brottsutsatt vet om dina rättigheter i samband med att du polisanmäler ett brott. Så att du kan värna om din rättssäkerhet i ditt ärende. Så att du kan agera aktivt, konstruktivt och med kunskap - och därmed kvalitetssäkra hanteringen av det.
Den här boken ger bland annat svar på frågorna om hur du gör en så bra polisanmälan som möjligt och vad du kan göra om ditt polisärende direktavskrivs eller läggs ned. Författaren, som har bakgrund som bland annat åklagare, delar i boken med sig av sina kunskaper om förundersökningsreglerna och ger konkreta verktyg till alla som inte vet hur en förundersökning fungerar. I boken varvas genomgång av rapporter och statistik med handfasta råd om hur du som enskild och brottsutsatt kan bli mer aktiv i att värna om din egen rättssäkerhet. Syftet och målet med boken är att du som läsare ska känna dig mer trygg i vad som gäller rent juridiskt om/när du blir utsatt för ett brott. Att du efter att ha läst den vet vad du själv kan göra för att förbättra kvaliteten i hanteringen av ditt polisärende och vad du har för rättigheter i samband med det. Att du som enskild kan kvalitetssäkra ditt polisärende, helt enkelt. För att nå ut till så många som möjligt har författaren även låtit översätta vissa delar av boken till engelska, somaliska, arabiska, persiska och kurdiska (sorani).
Marie Wallin är jurist och grundare av Rätt Nu AB, där hon nu arbetar. Hon har tidigare arbetat både som åklagare i Stockholm och som adjunkt i juridik vid Stockholms universitet och vid Polishögskolan. Hon har även varit anlitad som specialist av Brottsförebyggande rådet (Brå) och varit anställd inom Polismyndigheten under flera år - bland annat vid Nationellt Bedrägericenter och som anlitad sakkunnig åt Polismyndighetens internrevision.