Fadren (1887) är ett av August Strindbergs mest spelade och översatta dramer. Tragedin blev med sin enkla realism och sin psykologiska trovärdighet Strindbergs stora genombrott – även internationellt. Dess centrala tema är kampen mellan könen, vem som ska vara den styrande inom äktenskapet och bestämma över barnen, en brännande fråga under 1880-talet, med sin nyvaknade jämställdhetsdebatt.
Verket handlar om Laura, som försöker driva sin intellektuelle och grubblande make mot undergång. Hennes förhoppning är att övertyga honom om att han är galen och få honom inlagd på mentalsjukhus. För att nå ett behövligt övertag antyder hon att Bertha möjligen inte är deras gemensamma dotter.
Inspiration hämtade Strindberg från sitt eget äktenskap med Siri von Essen, där intentionen var att de båda skulle få utveckla sina konstnärsdrömmar. Siri bröt mot sin tids konventioner för gifta kvinnor och följde sin dröm att bli skådespelerska, och Strindberg gav henne sitt stöd. Men tio år senare, när de blivit föräldrar till flera barn, var inget längre så enkelt som de hade önskat.