Ellen Key (1849-1926) var en svensk författare, pedagog och kvinnosaksideolog. Under tidigt 1900-tal var Key en av Sveriges mest omtalade samhälls- och kulturdebattörer. Hon skrev böcker, artiklar och pamfletter om ämnen som fred, feminism och folkbildning.
Idag kan vi betrakta Key som en särartsfeminist. Hon ansåg att män och kvinnor hade olika könsspecifika egenskaper – som avgjorde vilka roller de borde inneha i hemmet och i samhället. Denna ståndpunkt har blivit mycket omdebatterad och Key kan upplevas som provocerande än idag.
Kvinnorörelsen (1909) kan betraktas som ett manifest för den borgerliga kvinnorättsrörelsen. Boken inleds med en genomgång av kvinnans historia och de färgstarka individer samt grupper av mer anonyma kvinnor som på olika sätt banat väg för kvinnorörelsen. I bokens därpå följande kapitel presenterar Key sin vision kring hur jämställdhet bör uppnås – vilka förhoppningar hon hyser och vilka faror hon kan skönja – utifrån sitt särartsfeministiska perspektiv, där fokus ligger på kvinnans roll som moder.