I nära tvåhundra år har Sverige befunnit sig i fred. Men så har det inte alltid varit. Genom århundradens lopp har Sverige deltagit i många krig och många är de svenskar som stupat i strid.
I Svenska krig och krigiska svenskar ger namnkunniga skribenter sin syn på de stridigheter som Sverige medverkat i. Läs om de dansk-svenska gränskonflikterna under medeltiden och om karolinernas fälttåg. Möt kvinnorna som klädde ut sig till män för att kunna ta värvning i armén och om svenska frivilliga i boerkriget i Sydafrika. Här porträtteras också upprorsmannen Engelbrekt, kulturkungen Gustav III och general Georg von Döbeln som fick personifiera svensk styrka i en tid av militära förluster.
Fyra av de nio texterna har tidigare publicerats i tidskriften Populär Historia, resten är nyskrivet material. Bland de medverkande skribenterna återfinns bland andra Dick Harrison, Lars-Olof Larsson, Göran Rystad, Lars Ericson och Sverker Oredsson. Samtliga av dem har medverkat i Populär Historia och är vana att skriva för en bred läsekrets. Den som har det minsta intresse för svensk historia har mycket att hämta i boken!
Ur innehållet: -Svolder i myt och verklighet - sjöslag mellan vikingakungar -Engelbrektsupproret - medeltida konflikt som skakade Norden -Slaget vid Nördlingen - trettioåriga krigets största nederlag -I skuggan av Narva och Poltava - hur Sverige förlorade Baltikum -Teaterkungen på slagfältet - Gustav III som fältherre -Fänrik Ståls Sverige - om Döbeln, finska kriget och svensk historiesyn -Fyra svenskar i boerkriget - ett "vietnamkrig" för hundra år sedan -Kvinnliga krigare - svenskor med vapen i hand -Axel Rappe och världskrigen - en officer "född 300 år försent"