- Många kanske tycker att det här egentligen inte är något arbete, att det är vardagssysslor som man gör ändå. De räknar med att det ligger i kvinnors natur att vårda.
- Känslan finns där att vi blir utnyttjade av samhället.
Så säger några av de kvinnor som medverkar i den här reportageboken. Det är inget speciellt med dem. De tar hand om barn och gamla, städar, servar på hotellet och i affären och hjälper oss i telefonen när vi ringer för att göra en beställning.
Men de är viktiga för hela samhället. Deras erfarenheter och vardagliga verklighet som ger en bild av vår tids "kvinnojobb".
De är lågbetalda, har ofrivillig deltid, går i vikariesvängen, är de mest stressade och känner att de inte kan påverka sitt eget arbete. De är vår tids proletariat - de egendomslösa och de utsugna.
Det här är en bok om hur kvinnor fortsätter att bita ihop i ett arbetsliv som både sliter och suger ut. En jobbig, men nödvändig bild av svenskt arbetsliv idag. En bild vi sällan får se.
Monica Pettersson är född 1966 och har medverkat i ett flertal antologier. Den superflexibla kvinnan är hennes debutbok.