På senare år har idén om sociala företag hamnat på den politiska dagordningen.
Kan företag - genom att kombinera sociala mål och kommersiella verksamhetsprinciper - motverka social utslagning, samt leverera både rättvisa och effektiva offentliga tjänster? I så fall öppnar det upp för nya intressanta företagsformer som lämpliga leverantÜrer av offentliga tjènster inom vrd, skola och omsorg. Kan sociala fÜretag d vara en vèg ut ur vinstdilemmat i skattefinansierad vèlfèrd?
Den barmhärtiga entreprenören följer upp tjugo års samhällspolitisk utveckling i Storbritannien. Resan börjar i Thatchers privatiseringsprogram, går via New Labours Public-Private Partnerships, och landar i dagens debatt om socialt företagande. På vägen framväxer en kritik mot de etablerade motsèttningarna mellan offentligt och privat, socialt och kommersiellt.
Den barmhärtiga entreprenören visar att det är den politiska viljan som avgör om pengar och goda intentioner kan mötas halvvägs. I Storbritannien har man börjat skapa strukturer som främjar socialt företagande. Sveriges utmaning ligger nu, i att på samma sätt, gå från ord till handling.