Den som kontrollerar skapandet och fördelningen av pengar styr ett land, säger ett gammalt kinesiskt visdomsord. Det gäller än idag.
I Mammons furstar visar Richard A Werner att Japans centralbank med sin enorma makt koncentrerad till mycket få personer, saboterade delar av den japanska regeringens politik under 90-talet. Tillsamanns med andra asiatiska centralbanker och IMF skapade man den ekonomiska kollaps i slutet av 90-talet som kom att dÜpas till Asienkrisen. S har det fortsatt. Vèrldens oberoende centralbanker skapar hausse och baisse i vissa länder, svåra recessioner i andra.
Men "Mammons furstar" - centralbanksledarna - finns inte bara i Asien. De regerar även Europa. ECB har nu börjat agera på samma sätt som den japanska centralbanken gjorde på 90-talet. Deras mål är att bryta ner den sociala marknadsekonomin. Målet är en ny nyliberal ordning utanfÜr demokratins rèckvidd.
Richard A. Werner är biträdande professor vid Sophia University i Tokyo. Han blev 2003 utsedd till en av morgondagens globala ledare av World Economic Forum i Davos. Mammons furstar är baserad på hans japanska bästsäljare "Princes of the Yen".