Ett vanligt argument mot att öronmärka dagar i föräldraförsäkringen är att det minskar familjernas valfrihet. Den här boken visar att den valfriheten är en illusion. Kvinnors lägre löner och arbetsmarknadens förväntningar styr in föräldrar i en traditionell arbetsdelning. Kortsiktigt èr det oftast rationellt att mamma èr hemma, men varje enskild familjs rationella val fr konsekvenser bde fÜr individerna och fÜr samhèllet som èr allt annat èn rationella.
Politiken kan skapa grunden för ett jämställt föräldraskap. Att öronmärka fler dagar för respektive förälder är en av de viktigaste åtgärderna för att stärka kvinnor på arbetsmarknaden och män som föräldrar. Det skulle ge förutsättningar för ökat arbetskraftsdeltagande, minskad diskriminering av kvinnor i arbetslivet och en bèttre demografisk utveckling. Blivande fÜrèldrar skulle f verkliga mÜjligheter att kombinera barn och arbete och vèlja att f s mnga barn de vill ha.
I boken medverkar PM Nilsson, Wanja Lundby-Wedin, Bengt Westerberg, Gertrud Åström, Roger Klinth, Karolina Ramqvist, Anita Nyberg, Ing¢lfur V. G¡slason, Eskil Wadensjö, Ulrika Westerlund, Anna Fransson, Irene Wennemo, Maria Stanfors och Lotten Sunna. Redaktör är Ulrika Lorentzi.