Trollkarlens lärling

Illustratör: Gerda Muller

Översättare: Jan Henrik Swahn

ISBN: 9789189494145

Utgiven: 2022-07-25

Format: Kartonnage

Språk: Svenska

Genre: Skönlitteratur barn och ungdom

 

Den nederländska barnboks­illustratören och barnboksförfattaren Gerda Mullers har i ord och bild gjort en underbar nytolkning av Goethes berömda dikt, Trollkarlens lärling!

"En gång för länge sedan levde en pojke som hette Florian. Hans för­äldrar var döda och han hade varken systrar eller bröder. Han vaktade getter åt en elak bonde. Hela dagarna var han ensam och hade aldrig någon att prata med. En morgon bestämde han sig för att ge sig av. Han stoppade det lilla han ägde i en väska och följde vägen som ledde ner i dalen ..."

Så inleds berättelsen om herdepojken Florian som blir lärling åt trollkarlen Sigiswald. Här får han lära sig många saker: Att hugga ved och bära vatten. Att läsa och skriva. Efter hand får han också lära sig att tillreda hemliga salvor och namnen på tre magiska ord. Vad som sedan händer är något som Florian, Sigiswald och alla bybor sent ska glömma ...

Gerda Muller, född 1926, är en nederländsk barnboksillustratör och barnboksförfattare, bosatt i Frankrike. Sedan debuten 1951, på det klassiska bokförlaget Père Castor i Paris, har hon illustrerat och/eller författat över 120 böcker. Många av dem har utkommit i andra länder. I Sverige har tidigare utgivits bland annat Titta det växer! (2015), Stadsmusikanterna (1980), Rödluvan (1980) och Katrins lilla kanin (1973).

"Med vackra, detaljrika och omsorgsfullt tecknade bilder, får vi följa med vallpojken Florian som tar tjänst hos trollkarlen Sigiswald. Vi får resa i tid och rum till ett europeiskt landskap med ringmurar, slokhattar och örtsamlingar, som präglas av romantikens naturdyrkan och fascination för mystik, och när trolleriet går överstyr och pojken tappar kontrollen över magin blir det riktigt spännande på ett klassiskt sagovis, Här finns tidlösa kvaliteter och ett äventyr som gör det enkelt för nästa generation att närma sig ett stycke litteraturhistoria. Helhetsbetyg 5 av 5" Maria Kolbert i BTJ