Översättare: Stefan Lindgren
ISBN: 9789189494312
Utgiven: 2024-02-01
Format: Danskt band
Språk: Svenska
Genre: Samhälle, politik och debatt
Att vara eller inte vara en amerikansk vasall?
Det är en avgörande framtidsfråga för Europa idag, menar den schweiziske journalisten och politikern Guy Mettan. I sin bok Europas existentiella dilemma ger han en historisk exposé över vår kontinents frigörelsekamp och demokratiska strävanden från antikens Grekland och fram till våra dagar. Han berättar om sin egen bildningsresa från ivrig entusiasm till en alltmer tilltagande skepticism. Slutligen presenterar författaren flera tänkbara europeiska framtidsscenarier.
Om vi fortsätter i nuvarande färdriktning blir resultatet att vi européer ytterligare förlorar inflytande globalt, förblir oförmögna att upprätta en effektiv energiförsörjning, står handfallna när det gäller att säkra kontinentens fred och underordnar oss Washingtons vilja i nästan allt.
Alternativt väljer vi att ta itu med våra problem, utvecklar en verkligt självständig kontinent och skapar en genuint demokratisk union. Detta skulle bland annat möjliggöra för oss att komma till rätta med våra ekonomiska svårigheter, då vi blir fria att upprätta täta handelsförbindelser även med de nya ekonomiska maktcentra som nu växer fram i andra delar av världen.
»Denna engagerande bok om Europas valmöjligheter uppmuntrar läsaren att lita på sin övertygelse och aktivt försvara och bygga vidare på Europas rika kulturella och religiösa arv. Boken är ett måste för alla som vill förstå den nuvarande identitetskrisen och vikten av att levandegöra de europeiska och i synnerhet de schweiziska demokratiska traditionerna.« Alfred de Zayas
Guy Mettan är journalist, författare och politiker, verksam i Genève, Schweiz. Under åren 1992 1998 var han chefredaktör för stadens största dagstidning, La Tribune de Genève. Guy Mettan är ledamot i Genève-kantonens parlament där han representerar det konservativa partiet UDC, Union Démocratique du Centre. Tidigare har han utgivit bland annat följande böcker: Valais République des glaciers (»Valais glaciärernas republik, 2021), Le monde à deux mille mètres (»Världen på tvåtusen meters höjd«, 2021), La tyrannie du bien: Dictionnaire de la pensée (in)correcte (»Det godas tyranni: Ordbok över (in)korrekt tänkande«, 2022). På Svenska utkom 2017 Varför vi älskar att hata Ryssland: Russofobi från Karl den store till Barack Obama (Karneval förlag).
»Det antika Grekland dränerades på sitt blod, på sin ekonomiska och politiska vitalitet även medan det helleniserade sina grannar. Genom sina värderingar, sina idéer och sin talang för handel och navigering erövrade Grekland andan och ibland också hjärtat hos andra nationer, men förlorade sig självt på kuppen.
Det moderna Europa, som uppfunnit så mycket av det som har utgjort den moderna världen, följer här det grekiska ödet. Europa har gett världen dess principer för demokratiskt styre, dess politiska och ekonomiska doktriner, dess intellektuella genialitet och konstnärliga kreativitet, men har samtidigt tärt på sina egna vitala energier. Medan resten av världen idag håller på att europeiseras, såsom Asien och Rom helleniserades igår, håller Europa på att amerikaniseras och sinifieras, och genom att bli globaliseringens stora smältdegel börjar vi mer och mer få drag av tredje världen.
Vänliga själar kanske skriker i protest mot denna observation, men kan man verkligen bestrida denna omvända kolonisering?
Vid denna punkt i vår syntes är frågorna följande: är Europa, och mer specifikt den politiska enhet som representerar det, det vill säga EU, oåterkalleligt dömt till politisk obetydlighet och slaveri? Eller är det kapabelt att vakna med ett ryck och börja återvinna sin självständighet och sin suveränitet och återta sin ställning som en stor demokratisk makt? Skulle vi kunna få se ett Europa som inte längre är imperialistiskt utan snarare agerade för att balansera och stabilisera en värld som blir allt mer dominerad av USA/Kina?« GUY METTAN