De handelsnätverk som var verksamma inom Östersjöhandeln stod inför många utmaningar. Deras skepp hotades av stormar, pirater, krig och fientligt sinnade furstar. Det var omöjligt att säkert veta vilka villkor som skulle råda på plats när skeppen väl nådde sina destinationer. I en kall, nordlig region krävdes vinteruppehåll i sjöfarten. Köpmännen behövde då sätta sin tillit till att kompanjoner och skeppare kunde hantera de situationer som uppstod, utan att för den skull bedra sina partners eller uppdragsgivare.
Den här boken berättar en annan historia än den om kungar och konflikter mellan länder. Den handlar om hur Östersjöns handelsnätverk band samhällen och människor samman över de politiska gränserna. Den argumenterar för att Östersjöregionen präglats av en gemensam ekonomisk kultur, som utvecklats i ett samspel mellan städernas sociala strukturer och handelsnätverkens organisationer. Handelsnätverken var beroende av att knyta säkerhet i den rörliga och riskfyllda handeln till de etablerade sociala och ekonomiska strukturerna i Östersjöstäderna. På samma gång fick hamnstäderna sin särskilda prägel från handeln, som förde med sig köpmän, sjöfolk, och en anda av äventyrligt risktagande.
Lovisa Olsson är forskare och lärare i historia vid Södertörns högskola. I vinst och förlust är hennes doktorsavhandling.