Den ökande alkoholkonsumtionen bland ungdomar, vuxna och äldre är i många avseenden ett allvarligt folkhälsoproblem. Det är inte bara individen själv eller dennes anhöriga som får bära negativa följder. I arbetsliv och trafik är alkohol en riskfaktor som kan få stora följder för tredje person. Mest tydligt blir det i trafiken där många dödsolyckor är sammankopplade med rattonykterhet eller rattfylleri. Vid många andra olyckor och våld både inom och utom familjen finns ofta alkohol med i bilden.
De negativa följderna av onykterhet, berusning, rattfylleri och alkoholberoende leder ibland till slutsatsen att all alkoholkonsumtion enbart är skadlig. Så är sannolikt inte fallet. Ett måttfullt drickande, exempelvis för människor över 50 år, kan vara bra för cirkulationen. Kunskaper om viner och olika former av starksprit kan också ses som en kulturyttring; ett sätt att definiera in sig i ett etablissemang, att känna sig hemma i en grupp eller få sin identitet bekräftad.
I denna skrift kommer några av landets ledande alkoholforskare till tals. Innehållet speglar ungdomars förändrade alkoholvanor och after work-fenomenet, studier av ökande alkoholkonsumtion i Europa och typiska drag i den svenska konsumtionen.