Att bo granne med ondskan

ISBN: 9789189603622

Utgiven: 2025-01-24

Format: Inbunden

Språk: Svenska

Genre: Historia och arkeologi

 

Nazityskland och det andra världskriget berör oss fortfarande, 65 år efter krigets slut. Filmer, dokumentärer, romaner, historieböcker – intresset är enormt. En orsak till det är naturligtvis att Nazityskland och Förintelsen på ett djupare plan ifrågasätter våra föreställningar om det moderna samhället och den moderna människan. Det visade sig att Ondskan var möjlig även i vår tid, i samhällen som vi trott var civiliserade, moderna, bland människor som var ungefär som vi själva.

Hur ska vi då se på Sveriges agerande och hållning gentemot Nazityskland? Finns det överhuvudtaget mer att säga? Klas Åmark sammanfattar för en bredare publik de senaste decenniernas innehållsrika svenska forskning om Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen. Genom att välja nya utgångspunkter och perspektiv bygger han upp en ny bild av ett dramatiskt och komplicerat skeende. Här möter vi analyser av nazityska försök att infiltrera det svenska samhället på olika områden, av rasism och antisemitism, av den svenska flyktingpolitikens dramatiska förändringar. Han gör också en nytolkning av neutralitetspolitiken och presspolitiken.

Klas Åmark är professor emeritus i historia vid Stockholms universitet. Han var samordnare för forsknings­programmet Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen . Tidigare har han givit ut bland annat Förövarna bestämmer villkoren och Främlingar på tåg. Han har bedrivit omfattande och tongivande forskning om Sveriges hållning och ­position under andra världskriget.

”Vad Åmark erbjuder sina läsare är en stor syntes, en lika lättläst som fascinerande samman­vävning av tidigare och helt ny forskning.” –Sydsvenskan