Järnridåns snabba söndervittrande rubbade på många av de självklarheter som det nordiska samarbetet och själva föreställningen om Norden byggt på under kalla kriget. De nordiska länderna skulle finna sin plats i ett Europa vars karta ritades om. De skulle navigera i förhållande till en accelererande europeisk integration och de baltiska ländernas självständighetsprocess. Vad skedde med det nordiska samarbetet under denna period? I vilken mån samarbetade länderna kring dessa frågor och i vilken grad föreställde man sig en gemensam framtid för Norden i det nya Europa?
Denna skrift dokumenterar ett vittnesseminarium om det nordiska samarbetet i kalla krigets kölvatten, som arrangerades den 2 juni 2015. Deltagarna Uffe Ellemann-Jensen, Mats Hellström och Pär Stenbäck var centrala nordiska aktörer under perioden 1989–95.
Seminariet och publikationen är resultatet av ett samarbete mellan Samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola och Centrum för Norden-studier vid Helsingfors universitet.