KYRKOÅRET – alla tre årgångar – med andakter för årets alla veckor Svenska Kärnbibeln
I denna bok finns bibeltexterna för kyrkoårets alla 77 söndagar och högtider samlade.
Varje kapitel inleds med en överskådlig presentation av temat och en betraktelse. Sedan följer bibeltexterna som är hämtade från Svenska Kärnbibelns expanderade översättning. Längst bak finns register för att lätt slå upp aktuella högtider för kommande år.
Boken kan med fördel användas för den som följer kyrkoårets rytm, men fungerar även som en fristående andaktsbok för årets alla veckor. Eftersom varje söndag/högtid ofta innehåller tio olika stycken från Bibeln, så kan ett sätt vara att låta boken ligga på köksbordet och läsa en eller två bibelställen varje dag.
Kyrkoåret
Kyrkoåret är en bibelstudieplan i tre årgångar som går igenom de mest centrala delarna i den kristna tron. Kyrkoåret börjar Första Advent och slutar på Domsöndagen. Varje söndag inleds vid helgmålsbönen klockan 18:00 på lördagskvällen, sedan predikas texterna på söndagen och man dröjer sig kvar i temat under veckan fram till nästföljande lördag. På till exempel en onsdagssamling är det föregående söndags texter som läses och samtalas kring. Det finns dock lite olika traditioner, en del börjar introducera kommande söndag redan i mitten på veckan. En anledning kan vara att prästen eller pastorn redan lever i den kommande söndagens predikan. Det är totalt 77 olika söndagar/högtider i kyrkoåret. I kyrkoårets alla årgångar ingår 1 874 unika verser från GT och 3 152 verser från NT. Detta innebär att om man följer kyrkoåret läser man under tre års tid 8% av GT och 40% av NT. Varje söndag och helgdag finns också ett stycke från Psaltaren. Kyrkoåret täcker in verser från 57 av Bibelns 150 psaltarpsalmer. Även om kyrkoåret berör många olika bibeltexter är det dock tio böcker som inte alls är med (Andra Krönikeboken, Esra, Obadja, Nahum, Habackuk, Haggai, Filemonbrevet, Andra Johannesbrevet, Tredje Johannesbrevet och Judas brev). Kärnbibeln har inte med de apokryfiska böckerna, så i stället för dessa texter från 2003 års evangeliebok presenteras GT-texten från den tidigare evangelieboken från 1983.
Svenska Kärnbibeln
är en expanderad översättning. Där det behövs, används flera svenska ord för att försöka förmedla grundtextens ord och förklara bibliska begrepp. Översättningen använder sig av ett system med parenteser och hakklamrar:
( ) – Hebreiskt/grekiskt ords betydelse, synonymer och varianter
[ ] – Kommentarer för att underlätta tolkningen av bibelstället
Man kan säga att innehållet i parenteserna och hakklamrarna är noter som är inlagda i texten och formulerade så att de kan läsas tillsammans med bibeltexten.