Idag har ett stort intresse väckts både för folkkonsten och för de människor som lever och skapar på egna villkor. Det märks inte minst på alla de folkkonstföremål som dyker upp i teves antikprogram och på de böcker om "ovanliga" personer som lockat så många läsare. Här presenteras figurer, skulpturer och byggnader av 28 svenska folkliga konstnärer, liksom en rad arbeten av anonyma upphovsmän.
Med sällsam integritet har de gestaltat drömmar och visioner i trä, sten och vad som funnits att tillgå utan kostnad. Ofta spillvirke och metallskrot, ibland obeständiga material som granbarr eller papier maché. Ingen av dem har satt sin fot i någon konstskola. De har fört en tillvaro i skymundan och deras verk har många gånger förkommit, förmultnat eller avsiktligt förstörts. I den här boken samlas och bevaras arbeten av betydande men okända svenska mästare för eftervärlden.
Olle Nessle har under flera decennier ägnat sig åt att spåra upp dessa folkliga konstnärer. Vad han letar efter vet han oftast först när han ser det. För det mesta är det ett speciellt, renhjärtat uttryck som talar till honom, och den kamp med materialen och formen som avspeglas i verken.