Fotograf: Daniel Ohlsson
Formgivare: Eva-Jo Hancock
ISBN: 9789197365574
Utgiven: 2022-05-23
Format: Inbunden
Språk: Svenska
Genre: Mat och dryck
På bara ett decennium har en viss orangefärgad sommardrink gått från doldisen i baren till en världssuccé.
Men få har en aning om vad en spritz egentligen är och står för och vilka andra spritzdrinkar det finns förutom den där bittersöta orangefärgade. Journalisten Sture Bjarnelind bestämde sig för att ta reda på det. Han började samla på spritzrecept och tog kontakt med cocktailbarer och hotell över hela världen. Han sökte också hjälp hos några av Sveriges och världens vassaste bartendrar.
Samlingen växte. Bjarnelind blandade och provsmakade allt som kändes intressant och nyskapande eller galet udda.
Efter en tid började boken ta form och här är nu den första svenska boken om spritz.
På sin väg mot den breda receptkatalogen, bokens hjärta, tog sig Sture Bjarnelind också igenom vinets och spritzens långa historia som kantats av kampen om herravälden och en svår 200-årig pandemi. I boken berättas den historien, där både greker och romare gjort sitt för att bana väg till denna italienska cocktail som är en del av landets livsstil, en fördrink så pass alkoholsvag att den går att dricka före lunchen. Cocktails vars recept i många fall är flera hundra år gamla.
I boken möter de klassiska italienska spritzdrinkarna en helt ny generation från världens alla hörn. Bland de 68 recepten (alla på bild) finns spritzar på tequila, bourbon och rökig skotsk maltwhisky. Men också milda spritzdrinkar gjorda på te, japansk sake, belgisk öl och svenska rabarber.
Förutom historien och alla recepten guidar experter till rätt bubbelvin, glas och is för den ultimata spritzdrinken. Och för den som blir lite hungrig av alla spritzar (det är ju för detta de egentligen skapats) finns det också en liten avdelning med tilltugg.
Boken SPRITZ Italiens cocktailkultur numero uno är tänkt att bli sommarens mest läskande bokpresent.