I Skara domkyrkas södra tvärskepp står det stora gravmonumentet över chefen förVästgöra kavalleriregimente, överste Erik Soop (1592-1632) till St. Bjurum, och hans hustru Anna Posse (död senast 1640). Monumentet restes i domkyrkan första gången 1637 och fick då sin plats i högkoret men har senare flyttats runt i kyrkan och vid den senaste ombyggnaden, 1997-1999, flyttades det en fjärde gång och är nu uppställt mot södra tvärskeppets västra vägg.
Gravmonumentet, som efter Erik Soops död 1632 beställdes och bekostades av hans änka Anna Posse, är utfört i Amsterdam av bildhuggaren Pieter de Keyser åren omkring 1635. Till sin typ är graven en fristående väggrav av s.k. baldakintyp, utförd dels i svart, dels vitådrig, mörk marmor. Porträttbilder av de avlidna, symboliska figurer vapensköldar och övrig ornamentik ör huggna i gulvit alabaster. Genom sin ansenliga storlek, sin klassicistiska hållning och väl avvägda proportioner, sitt dyrbara material och höga konstnärliga kvalitet intar gravmonumentet en särställning bland 1600-talets adliga gravvårdar i Sverige.
Författaren Hans Soop är född 1935 och fil. dr i konstvetenskap, Han disputerade 1986 på en avhandling om regalskepppet Vasas skulpturer. Han är huvudman för ätten Soop och härstammar i rakt nedstigande led fån en äldre bror till överste Erik Soop.