DNA : kunskapens källa

Illustratör: Maret Sturedotter Kjellberg

Fotograf: Emma Arvids

Omslagsillustratör: Sara Mazetti Nissen

A99: Mathias Uhlén

ISBN: 9789197558464

Utgiven: 2017-09-21

Format: Häftad

Språk: Svenska

Genre: Allmän naturvetenskap

 
Äntligen en populärvetenskaplig bok som på svenska går igenom grunderna i hur DNA fungerar. Hur ärvs DNA och vad kan DNA användas till? Vad är fakta och när övertolkas informationen som ett DNA-test levererar?

Rikard Erlandsson har arbetat med DNA och medicinsk forskning i 30 år. Här går han igenom vad en DNA-analys kan berätta. Med utgångspunkt i sitt eget DNA går han igenom hur ursprung, släktskap, egenskaper och sjukdomar kan analyseras. Han tar även upp hur DNA används i kriminaltekniska sammanhang för att bli en ovärderlig del i en juridisk beviskedja.

Idag lovas idealvikt och optimala träningsråd med hjälp av DNA-analyser som säljs via nätet, både av svenska och utländska företag. Men kan dessa löften verkligen hållas och vad anser våra myndigheter om den här verksamheten? Boken tar även upp en del av de etiska dilemman man kan ställas inför när frågan om ett DNA-test kommer upp.

I undervisning kan boken användas från gymnasienivå och uppåt.

Ett syfte med "DNA - kunskapens källa" är att försöka lägga grunden för en bredare diskussion om DNA. Hur kommer den nya kunskapen att förändra samhället och synen på människan? Kommer kunskap om DNA att göra vården mer eller mindre jämlik?

Rikard Erlandsson



Rikard Erlandsson, doktor i medicinsk vetenskap, har sysslat med DNA i 30 år. Han var med och startade den första institutionen för klinisk DNA-sekvensering i Sverige 2013.

Rikard har arbetat med forskning på Karolinska Institutet (KI, Solna), University of California i San Diego (UCSD), Ludwig Maximilian Universität (LMU, München), Kungliga Tekniska Högskolan (KTH, Stockholm) och Center for Integrative Bioinformatics Vienna (CIBIV, Wien).

Han deltog i kartläggningen av människans arvsmassa och intresserade sig för människans kromosom 3. Rikard har publicerat ett tjugotal vetenskapliga artiklar och deponerat tusentals DNA-sekvenser i Genbank.