Tänk vad en snurrig kaneldoftande snäckformad välgräddad vetebulle kan ge upphov till.
Alla dessa minnen. Minnen för gommen. Minnen för själen. Doften är som en smekning. Förförisk. Därför används kanel i så många sammanhang. Som rökelse. I parfymer. I drycker. Och i vår härliga vetebulle som kan njutas dygnet runt, alla dagar på året, men allra mest den 4 oktober, Kanelbullens Dag.
En snäckformad kanelbulle skapar mycket trevligare samtal än vädret.
Doftminnet väcker till liv händelser vi trodde vi glömt. Glada minnen, dråpliga minnen.
Hur den blev som den blev? Tja, därom kan de lärde få tvista.
Här är en berättelse som är lika sann som alla andra. Om hur Bagare Kalle fick en idé. En bakidé som hållit i hundra år. En vetedeg som rullas samman med mycket kanelfyllning till en lång snurra som skärs till små snäckor och gräddas till kanelbullar. Nej, nu har vi nästan berättat för mycket.
Läs från början i boken och kolla vad som hände en tidig morgon i ett litet bageri någonstans i Sverige.
Kanelbulle på dig!
Kaeth Gardestedt har inte bara förmågan att göra en god historia bättre. Hon har även lanserat Kanelbullens Dag och introducerat en massa goda frukter till Norden.
Leif Nelson, som gjort de härliga teckningarna är en känd konstnär, representerad på våra stora museer. Hans porträtt av kända författare hänger i Nelson-rummet i Stockholm Conference Centre.