Det finns en mängd skrönor, myter och levande berättelser om Carl Braunerhielm. En del är friserade eller direkt osanna, många är säkerligen också sanna, det viktigaste är att historierna fortsätter att berättas. Kalle tyckte om myterna om honom, han hjälpte ofta till att odla och sprida dem. Ibland spelade han också rollen som Kalle Braunerhielm.
För Eskilstuna och stadens kulturliv har Kalle betytt oerhört mycket. För många människor har han varit helt avgörande för deras liv. Kalle sa, ”Att vi inte ser originalen, beror på att vi är dom”.
En stad behöver sina original, en stad behöver de som vågar flytta fram positionerna och göra det som av andra anses vara omöjligt eller opassande.
Hemma på skrivbordet låg en handskriven lapp, ”jag har aldrig gått mot strömmen, jag har stått kvar, och jag har kunnat stå kvar”
Humanisten Kalle Braunerhielm öppnade sin dörr för alla som behövde en öppen dörr. Hans gästfrihet är vida omtalad.
Vem var då denna man som samlade på fula saker, uppfann spargranen, som större delen av året gick i sandaler, som rökte minst åtta cigarrer om dagen, som enligt legenden serverade glöggen i badkaret. Vem var denna man som 1975 blev tvåa över Sveriges hetaste singlar enligt en av kvällstidningarna, kungen var etta.
I denna vänbok kommer Kalles vänner till tals, det är många fina historier från våra möten med Kalle. Boken inrymmer också en mängd självporträtt ur Kalles stora samling, fotografier från den tidiga barndomen till platsen för den sista vilan.