Hjalmar Stolpe (1841-1905) var en av Sveriges genom tiderna mest mångsidiga arkeologer. Genom hela sin karriär kom han att fortlöpande revolutionera synen på forntiden och de sätt den dokumentaerades på. Stolpes liv som forskare var dynamiskt - han tog examen i zoologi, uträttade storverk som grävande arkeolog och slutade sitt liv som professor i etnografi.
Det var intresset för insekter som förde honom till Björkö hösten 1871. Väl framme på ön insåg han, i likhet med tidigare generationer av antikvarier och forskare, att det ön främst hade att erbjuda var de rika lämningarna från vikingatiden. Det först besöket utmynnade i en rad undersökningar där både stadsområdet, dess försvarsanläggningar och de omgivande försvarsanläggningarna undersöktes med en för dåtiden revolutionerande nogrannhet.
Av olika anledningar kom Stolpe själv aldrig att publicera sina resultat från åren på Björkö i någon större omfattning, men "En vägledning för besökande" - den lilla guideskrift som här föreligger i faksimiltryck - får ses som en inblick i hur han själv såg på Björkö, dess historia och sin egen gärning.
Fil. Mag, arkeologi
Ny Björn Gustafsson