Följ hotell- och restaurangbranschens spännande historia i Sverige. Från gästgivaregårdar och våldgästning, via motboksmotstånd och folkrestauranger till hamburgerkrig och restaurangmomsstrider.
För hundra år sedan samlades nitton ledande hotelierer och restauratörer från hela landet på det anrika Hôtel Rydberg vid Gustav Adolfs torg i Stockholm. Deras mål var att bilda en organisation som skulle göra dem starkare. Ett totalförbud mot alkoholförsäljning var inte långt från att bli verklighet. Storstrejken var färsk i minne, hotellrabatter gjorde det svårt att få lönsamhet och bristen på bra utbildningar för hotell och restauranger var skriande. Turerna och trenderna har varit många sedan dess, och branschen har vuxit både i storlek och i anseende. Vad som hållit i sig är att krögare och hotelierer fortfarande gör sitt yttersta för att gäster ska mötas och njuta vid deras bord och sova gott i deras sängar.
Lennart Jarnhammar är kulturhistorisk skribent. Han har publicerat en rad skrifter och jubileumsböcker om Stockholms historia och företagshistoriska böcker. I Reserverat & Serverat beskriver han Sveriges Hotell och Restaurangföretagares, SHR:s, 100-åriga historia. Framletade bilder, porträtt, berättelser och anekdoter ger en unik inblick i hotell- och restauranghistorien.