Han är världsreportern. I drygt 40 år har Staffan Heimerson som
utrikeskorrespondent varit placerad i främmande städer på fem
kontinenter och för Sveriges Radio och Aftonbladet skickats i krig och
till kriser.
När han - äntligen - körde ner tältpinnarna djupare och fastare var
det - naturligtvis! - i Provence. Skälen var de givna: vädret,
vänligheten, det vackra landskapet, närheten till fascinerande
metropoler - och MATEN!
Heimerson började 1982 skriva om sin hobby, mat och krogar, och gav ut
en serie med titeln 102 krogar i Det blev Paris och Rom, Fjärran
Östern, New York, London och Stockholm. Tillsammans med stjärnkocken
Richard Nilsson skrev han senare Kastrullresorna med kåserier och
recept.
Nu är han strax klar med Le Menu, tack. Råvaror och rätter. Recept
och restauranger. I Provence. Han söker upp sina läckraste
producenter. Han njuter av att bära hem korgar med persikor och
kronärtskockor, getostar ystade i granngården, ängssyra och anklever,
korvar smaksatta med blåbär och ostron odlade i Medelhavet. Och med
entusiasm odlar han oliver och lavendel.
Han äter på billiga krogar - och dyra. Varje måltid hemma i Villa
Dallas diskuteras i detalj. Vinet flödar.