Ur sonens perspektiv berättar Bohumil Hrabal historien om de två bröderna – fadern Francin och farbrodern Pepin. Med avstamp i barndomens trygghet på bryggeriet i Nymburk förmedlar han roliga, dråpliga och tänkvärda episoder ur deras liv från 1920-tal till 1960-tal, medan både andra världskriget och kommunisternas maktövertagande kastar långa skuggor över idyllen.
Den lilla staden där tiden stannade är en av Hrabals starkaste böcker. Med sitt ohejdade ordfl öde framstår den som både politiskt otyglad och språkligt oanständig, vilket gjorde att den inte kunde publiceras förrän efter sammetsrevolutionen 1989. Själv betecknade Hrabal boken som ”en roman för vuxna barn”.
Bohumil Hrabal (1914–1997) föddes i Brno, flyttade tidigt till Nymburk, läste juridik i Prag och provade på en mängd olika yrken innan han debuterade som författare i slutet av 50-talet. Under det liberala 60-talet gav han ut ett tiotal originella böcker innan han 1970 belades med publiceringsförbud. Först 1976 kunde hans böcker komma ut igen, lätt redigerade för att gå igenom censuren. Hrabal är utan tvekan en av de mest lästa och uppskattade tjeckiska författarna. På svenska finns tio av hans mer än sextio böcker. Ett flertal av hans verk har filmatiserats eller dramatiserats.