Agnes Cleve (1876–1951) hörde till en av de allra första svenska modernisterna. Hon var en viktig aktör i det dåtida svenska konstlivet och var med sina internationella konstnärsvänner en länk till Europas konstscen.
Boken är den första större publikationen om Agnes Cleve. Hennes delaktighet på den svenska konstscenen under 1900-talets första hälft är självklar men efter sin död 1951 försvann hon ut i periferin. Cleves konstnärskap saknar i stort forskning och är minimalt representerad på museerna i Sverige. Bokens intention är att sätta konstnärskapet i ett större sammanhang samt att återberätta och återupprätta historien om ett viktigt konstnärskap och ett fascinerande livsöde.
Texterna är skrivna av Annelie Tuveros, intendent för utställningen om Agnes Cleve på Mjellby Konstmuseum 2014 och Andrea Kollnitz, konst- och modevetare vid Stockholms Universitet. I boken finns också idé- och konsthistorikern Teddy Brunius (1922-2011) aldrig tidigare publicerade manuskript om konstnärsparet Agnes Cleve och John Jon-And. Brunius var även systerson till Agnes Cleve.