Ungefär var femte svensk lider av svår eller måttlig långvarig smärta. För många av dem kräver smärtan all uppmärksamhet och ruinerar deras livskvalitet.
Det finns flera olika metoder att lindra eller avleda smärta. Ett av sätten är hypnosterapi. Om en sådan terapi sätts in tidigt – som en del av flera andra rehabiliteringsåtgärder – kan det minska behovet av smärtläkemedel och deras biverkningar. Hypnosterapi motiverar också patienterna att ta en mer aktiv del i sin rehabilitering och mer eget ansvar. I de flesta fall leder det till en mer positiv livskvalitet för smärtpatienten, trots kvarstående symptom.
I den här boken skriver narkosläkaren Basil Finer kunnigt och ömsint om många människors ständiga följeslagare i livet – smärtan. Han delar med sig av ett helt smärtläkarlivs erfarenhet av hypnosbehandlingar på en smärtklinik. Vi får råd om hur vi möter smärtpatienter, vilken grund hypnosterapi bör bygga på och hur den kan utföras.
Boken riktar sig till både smärtpatienter och sjukvårdspersonal.
Basil Finer är narkosöverläkare. I mer än trettio år arbetade han på en tvärvetenskaplig smärtklinik vid Samariterhemmets sjukhus i Uppsala.